Heb je ook van die momenten gekend waarop alles leek tegen te zitten, waarop de wereld misschien even helemaal onder je voeten leek weg te schuiven?

In deze blog wil ik je graag voorstellen aan Joe Dubya, alias SoCal Legend en ambassadeur voor Evolve Skateboard. Zijn verhaal is een mooi voorbeeld van hoe tegenslag de voorbode kan zijn van nieuw geluk.

Je wist waar je aan begon!?  Je weet nooit wat het vervolg zal zijn van een weg die je inslaat …

Enkele jaren geleden gaf ik mijn man een elektrisch skateboard als kerstgeschenk. Wat we toen echter niet wisten, was dat dit het begin van een totaal nieuwe wereld betekende. Hij kreeg niet alleen een skateboard, hij kreeg er een heel nieuwe familie bij.


Evolve Community


De Evolve Skateboards community op Facebook is de plaats waar de ‘riders’ ervaringen delen, mekaar helpen met tips, afspreken om samen te gaan rijden en mekaars leven delen. Al snel bleek dat het 2e wereldkampioenschap in Parijs zou doorgaan, afgelopen zomer. Mijn man moest en zou erbij zijn, niet om te winnen, wel om zijn “maten” te ontmoeten. Daags voor we met de hele familie naar Parijs vertrokken, gebeurde het onmogelijke: een heel jaar had hij zonder problemen met zijn board gereden en net nu ging de batterij kapot. Een hulpkreet in de Facebook groep kreeg als antwoord “We will help you”.

In Parijs aangekomen, was mijn man inderdaad genoodzaakt om te wachten op hulp. En terwijl hij wachtte, midden in zijn frustratie, gebeurden de mooiste dingen. Want daar kwam hij plots Joe tegen, de eerste van de ‘maten’ die stopte en zei “I know you”. Natuurlijk, ze kenden mekaar al van foto’s en posts op Facebook, er was al een connectie ondanks de grote afstand. Door het kapotte board kreeg mijn man de tijd om te praten met enkele mensen. Iets wat hij niet zo makkelijk zou doen moest hij zijn board hebben. Hij heeft namelijk eerst wat tijd nodig om af te tasten en open te bloeien in de contacten. Maar nu was er direct een gespreksonderwerp en gezamenlijke interesse.

En zo gebeurde het dat we Joe ook snel beter leerden kennen.

Alle riders van de Evolve World Cup - Parijs


Het verhaal van Joe


Wat een inspirerende, hartelijke man! Ik wil je heel graag uitnodigen om zijn eerste vlog (en alle volgende natuurlijk ook) zelf te bekijken via deze link: www.youtube.com/SoCal Legend

Ik kijk altijd vanuit een andere invalshoek naar verhalen en wil heel graag wat inzichten uit Joe’s verhaal belichten. Want hier zitten toch wel wat highlights in waar ieder van ons iets uit kan leren!

Joe was 11 jaar toen hij begon met skateboarden. Hij had op school kennis gemaakt met Tony Hawk – één van de meest invloedrijke pioniers in skateboarden – en voelde direct dat hij dit ook wilde doen. En zo ging het tot zijn 13 jaar, tot zijn ouders verhuisden naar een omgeving waar het bijna onmogelijk was om te skaten. Het duurde 16 jaar vooraleer Joe terug op een skateboard kwam te staan. Hij kreeg een longboard (een lang skateboard om te cruisen) als kerstgeschenk van zijn vrouw. Niet lang daarna werd zijn longboard gestolen. Maar deze keer wilde Joe geen 16 jaar meer wachten om zijn hobby terug op te pikken. Integendeel, hij ging zelfs nadenken over welk type board hij graag wilde, wat zijn verlangen was. Hij kwam tot de conclusie dat hij van de snelheid genoot en dus een electrisch skateboard wilde. Samen met zijn skatebuddy ging hij op zoek en zo ontdekte hij het Evolve skateboard. Het veranderde zijn leven.

Maar zijn geluk was van korte duur, want op 1 oktober 2015 werd hij met zijn electrisch skateboard aangereden door een wagen die het rood licht negeerde. Het duurde 8 maanden voordat hij terug kon stappen.

In die tijd gebeurde er iets wat Joe nog nooit had meegemaakt: heel de Evolve familie leefde mee, stuurde hem berichtjes en kaartjes. De emotionele steun die hij kreeg was van onschatbare waarde. Het deed hem zoveel deugd dat hij deze mensen absoluut live wilde ontmoeten. Dus hij schreef zich in op het 1e wereldkampioenschap van Evolve in Frankrijk. Hij wilde absoluut deze familie ontmoeten.

Alweer kreeg Joe snel een domper, want de dokters vertelden hem dat hij niet kon skaten. Joe moest zijn inschrijving annuleren en zijn geld terugvragen. Gedurende enkele maanden kreeg hij geen reactie. Intussen bleef hij in zijn thuisbasis toch afspreken met zijn vrienden om samen rustig te gaan e-skaten en te genieten van zijn hobby. Hij had besloten dat de omstandigheden hem deze keer niet meer zouden weghouden van dat wat hij graag deed.

En dan op een dag in juni gebeurde het: er stroomden berichtjes binnen. Op het Evolve hoofdkantoor in Australië had men het verhaal van Joe gevolgd en zij wilden hem steunen. Ze openden een “Go Fund Me” account waar mensen een bijdrage konden leveren om Joe te helpen toch naar het Wereldkampioenschap te komen waar hij zijn e-skate familie eindelijk kon ontmoeten.

Een nieuwe weg was ingezet en Joe is intussen een boegbeeld van de Evolve Familie.


Joe is uniek, maar toch ook niet helemaal.


Wat Joe zijn verhaal zo inspirerend maakt, is de aaneenschakeling van tegenslagen die ook direct weer nieuwe kansen creëren.

Deze man is een uniek persoon.   Het is een warme, sociale en inspirerende man die onmiddellijk klaar staat om anderen te helpen. Ik ben heel blij dat ik hem ook persoonlijk mocht leren kennen en ik ben dankbaar voor de diepgaande gesprekken die ik met hem al heb gehad.

Hij is te bewonderen in hoe hij heeft volgehouden en er in slaagde om al na 8 maanden terug te stappen en intussen gewoon als de ouwe Joe terug op zijn board geniet van het rijden.

Maar maakt niet iedereen dergelijke tegenslagen mee? De ene misschien zelfs erger en de andere dan weer helemaal niet te vergelijken? We maken allemaal inderdaad tegenslagen mee, de ene erger dan de andere. Het is alleen de vraag hoe je ermee omgaat.

Wat deed Joe dan anders waardoor het geluk uiteindelijk toch aan zijn kant leek te staan?

Joe Dubya in action as Evolve Ambassador
  1. Zijn longboard wordt gestolen : Joe blijft niet bij de pakken zitten. Hij dacht na over wat hij nu